Brieven juli 2019

Ecuador: Amazonevrouwen bedreigd
In de vroege ochtend van 13 mei vorig jaar schrok Salomé Aranda plotseling wakker. Een groep onbekende mannen gooide stenen naar het huis van haar en haar familie. Volgens Salomé wordt ze bedreigd omdat ze zich inzet voor de bescherming van het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld. Dit doet ze samen met andere mensenrechtenverdedigers, ‘de Amazonevrouwen’, die ook worden bedreigd.
Salomé is de leider van de inheemse Kichwa-gemeenschap in Ecuador. Ze is aangesloten bij een collectief dat de ‘Amazonevrouwen’ heet. Samen protesteren ze onder andere tegen de oliewinning die ernstige milieugevolgen heeft voor het Amazonegebied. Ook zetten de vrouwen zich in tegen seksueel geweld tegen inheemse vrouwen.
Salomé deed aangifte bij de politie. Maar het onderzoek naar de daders schiet niet op. Ook krijgt ze geen bescherming. Elke dag riskeert ze haar leven en dat van haar familie door te blijven vechten voor de rechten van haar gemeenschap.
(brief NL)

Guatemala: advocaat bedreigd met de dood
Advocaat Quelvin Jimenez uit Guatemala wordt met de dood bedreigd omdat hij de inheemse Xinca-gemeenschap in het zuiden van het land helpt. Hun rechten worden bedreigd door de mijnbouw in het gebied waar ze wonen.
Eind april kreeg Quelvin Jimenez te horen dat iemand hem wilde vermoorden en dat zijn huis in de gaten werd gehouden. Even later achtervolgde een gewapende motorrijder hem. De man probeerde zijn auto te stoppen. Jimenez werd al eerder aan de telefoon met de dood bedreigd. Hij deed aangifte en de politie startte een onderzoek. De openbaar aanklager beval veiligheidsmaatregelen om Jimenez te beschermen. Maar de politie voert dat bevel niet uit.
Mensenrechtenverdedigers in Guatemala doen hun werk onder zeer gevaarlijke omstandigheden. Dit geldt vooral voor landrechten- en milieuactivisten. Ze worden continu bedreigd en aangevallen. Zowel de autoriteiten als bedrijven proberen hun werk in een kwaad daglicht te zetten. In 2018 werden er in Guatemala 26 mensenrechtenverdedigers vermoord.
(brief NL)

China: celstraf voor aanprijzen ‘herdenkingslikeur’ Activist Chen Bing promootte op sociale media een Chinese likeur met een zelfgemaakt etiket. Het etiket verwees naar het bloedig neerslaan van de studentenopstand op 4 juni 1989. Een Chinese rechter oordeelde in april dat Chen Bing hiermee ongeregeldheden uitlokte. Hij kreeg drieënhalf jaar cel.
Op 4 juni 1989 demonstreerden studenten wekenlang op het Plein van de Hemelse Vrede in de Chinese hoofdstad Beijing voor democratische hervormingen. Het Chinese leger maakte hier op bloedige wijze een einde aan en vermoorde honderden of misschien zelfs duizenden mensen. De Chinese overheid neemt nog altijd geen verantwoordelijkheid voor de mensenrechtenschendingen die in 1989 op het plein plaatsvonden. De autoriteiten treden hard op tegen mensen die gerechtigheid eisen en de gebeurtenis willen herdenken. Chen Bing maakte in 2016 de likeur samen met drie andere activisten, waarna ze werden opgepakt. De drie kregen in april 2019 een voorwaardelijke straf opgelegd. Chen werd veroordeeld tot een onvoorwaardelijke straf van drieënhalf jaar, omdat hij weigerde te bekennen.
(brief wereld)

Dank voor uw inzet!

Schrijfgroep Amnesty Heerde; Adry Bregman, Tineke Hamstra, Sarah Smit, Joke Noortman, Corine Haverkamp.

www.inheerde.nl/amnesty
amnestyheerde@gmail.com

Kijk voor meer schrijfacties en goed nieuws op www.amnesty.nl