Brieven januari 2020

In januari sturen ruim 50 Heerdenaren brieven namens Amnesty International. Elke maand roepen zij overheden over de hele wereld op om recht en gerechtigheid te doen. Door wereldwijd actie te voeren worden dikwijls gewetensgevangenen vrijgelaten, krijgen zieke gevangenen medische verzorging of worden doodvonnissen omgezet of uitgesteld.

Deze maand schrijven we voor:

Pakistan: Verzonnen aanklachten voor kritische professor.
Professor en mensenrechtenverdediger Muhammad Ismail is kritisch op het Pakistaanse leger en op de behandeling van zijn dochter, een bekende vrouwenrechtenactivist. Hem hangt een gevangenisstraf van zeven jaar boven het hoofd voor ‘haatzaaien’ en het verspreiden van ‘onjuiste informatie’ via sociale media. Op 24 oktober ging Muhammad Ismail naar de rechter met het verzoek een politieonderzoek tegen hem, zijn vrouw en dochter te laten vallen. Onbekende mannen pakten hem op de stoep van de rechtbank op. Een dag later pas hoorde zijn vrouw officieel dat hij gevangen was gezet en aangeklaagd.

Iran: Koerdische activist onder druk gezet voor ‘bekentenis'.
De 29-jarige Zahra Mohammadi leidt een organisatie die opkomt voor de rechten van Koerden in Iran, onder meer door Koerdische taallessen te geven. Haar activisme is waarschijnlijk de reden waarom de politie haar oppakte. Ze beschuldigden haar van samenwerking met Koerdische oppositiegroepen en dwongen haar een bekentenis af te leggen. Die weigerde ze. Ze zit nog altijd vast. Ze dreigden haar familieleden ook te arresteren als ze niet zou bekennen.

China: executie dreigt voor Oeigoerse academicus.
De Oeigoerse Tashpolat Tiyip, academicus en directeur van de universiteit van Xinjiang, verdween in 2017. De Chinese autoriteiten veroordeelden hem in het geheim voor ‘separatisme’: hij zou streven naar afscheiding van de Chinese provincie Xinjiang. Het is niet bekend waar Tiyip wordt vastgehouden. Zo’n miljoen mensen zitten opgesloten in zogenaamde heropvoedingskampen. Tiyip werd veroordeeld na een oneerlijk proces. Hij kreeg de doodstraf opgelegd, met een proeftijd van twee jaar. Dat is nu twee jaar geleden. Omdat hij in het geheim wordt vastgehouden kan hij elk moment worden geëxecuteerd.

Meeschrijven of meer informatie?
www.inheerde.nl/amnesty

De schrijfacties hebben succes! Dat is te lezen op www.amnesty.nl