Brieven oktober 2019

Schrijfactie Equatoriaal-Guinea:
Geef activist Joaquín Elo Ayeto medische hulp
Mensenrechtenverdediger Joaquín Elo Ayeto uit Equatoriaal-Guinea heeft dringend medische hulp nodig in de gevangenis. Op 5 augustus deed zijn advocaat een verzoek bij de rechter voor een onmiddellijke overplaatsing naar het ziekenhuis. Hierop is nog steeds geen antwoord gekomen.
Opgepakt voor mensenrechtenwerk
Op 25 februari 2019 werd Joaquín Elo Ayeto voor de derde keer gearresteerd. Hij zou informatie hebben over een plot om de president te vermoorden. Omdat de aanklachten tegen hem telkens veranderen lijkt het erop dat hij wordt gestraft omdat hij lid is van de oppositiepartij CPDS en werkt voor een mensenrechtenorganisatie. Tijdens zijn voorarrest werd Joaquín in de cel gemarteld. In de rechtbank liet hij zijn verwondingen zien, maar de rechter weigerde ernaar te kijken. Medische hulp is nu nodig. Joaquín mag zijn familie en advocaat al enkele weken niet zien. Er zijn grote zorgen omdat zijn gezondheid hard achteruitgaat. Hij heeft al weken last van ernstige diarree en hoge koorts. Ook heeft hij symptomen van malaria.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 november 2019 naar de autoriteiten van Equatoriaal-Guinea. Roep hen op Joaquín Elo Ayeto onmiddellijk medische hulp te geven.

Schrijfactie Turkije:
Waar zijn Gökhan Türkmen en Mustafa Yılmaz?
Gökhan Türkmen en Mustafa Yılmaz worden sinds februari 2019 vermist. Hun families vrezen dat ze met geweld zijn ontvoerd vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de couppoging in 2016. De Turkse autoriteiten ontkennen dat zij Gökhan Türkmen en Mustafa Yılmaz gevangenhouden.
Fysiotherapeut Mustafa Yilmaz verloor zijn baan na de couppoging van 2016. Hij werd opgepakt en veroordeeld voor ‘deelname aan een gewapende terroristische organisatie’. In afwachting van zijn hoger beroep werd hij vrijgelaten en ging hij weer aan het werk als fysiotherapeut. Op 19 februari verdween hij op weg naar zijn werk.
Ook ambtenaar Gökhan Türkmen werd ontslagen vanwege mogelijke betrokkenheid bij de couppoging. Drie jaar lang dook hij onder, maar hij had nog wel af en toe contact met zijn ouders. Op 7 februari verdween hij.
Gevreesd wordt dat Gökhan Türkmen en Mustafa Yılmaz met geweld zijn ontvoerd. Rond dezelfde tijd verdwenen ook vier andere mannen die beschuldigd worden van betrokkenheid bij de couppoging. Inmiddels is bekend dat zij in de gevangenis van Ankara zitten.
Wat kun jij doen? Schrijf voor 1 november 2019 naar de Turkse autoriteiten. Roep hen op een onafhankelijk onderzoek uit te voeren om de verblijfplaats van Gökhan Türkmen en Mustafa Yılmaz openbaar te maken.

Schrijfactie Iran:
Activist Arash Sadeghi in levensgevaar
Arash Sadeghi is in 2016 veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf vanwege zijn vreedzame inzet voor de mensenrechten. Hij heeft kanker. Volgens artsen heeft hij dringend medische zorg nodig, maar die wordt hem onthouden.
Zeldzame kanker
Met maanden vertraging werd Sadeghi in september 2018 geopereerd aan een kwaadaardige tumor in zijn botten. Hij moest minstens 25 dagen in het ziekenhuis blijven, maar na drie dagen werd hij tegen het advies van de artsen weer naar de gevangenis teruggebracht.
Marteling
Door het gebrek aan nazorg gaat het slecht met Sadeghi’s gezondheid. Een arm is verlamd door een infectie en hij mag daarvoor niet naar de dokter. Ook wordt niet onderzocht of de botkanker is uitgezaaid en krijgt hij geen chemotherapie. Dit weigeren van medische hulp is een vorm van marteling. De autoriteiten zetten zijn leven op het spel.
Gestraft voor mensenrechtenwerk
Arash Sadeghi is bestraft vanwege zijn vreedzame inzet voor de mensenrechten, waaronder informatie over de mensenrechtensituatie in Iran doorgeven aan Amnesty. De rechtszaak tegen hem was oneerlijk en duurde slechts twee keer vijftien minuten. Sadeghi mocht zich niet laten bijstaan door een advocaat.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 november 2019 naar de Iraanse autoriteiten. Roep hen op om Arash Sadeghi onmiddellijk te voorzien van de juiste medische zorg.

Meeschrijven of meer informatie? Neem contact op met Adry Bregman of Corine Haverkamp of kijk op www.inheerde.nl/amnesty.