Brieven september 2019

Verenigde Staten: hulpverlener kan 10 jaar cel krijgen voor hulp aan migranten
De 36-jarige aardrijkskundeleraar Scott Warren woont in de Amerikaanse staat Arizona. Op 17 Januari 2018 sloegen agenten van de Amerikaanse grenspatrouille hem in de boeien en namen hem mee. Zijn misdaad? Hij deelde onder meer water uit aan migranten die via de woestijn de VS binnen willen.
Scott Warren werd aangeklaagd voor het bieden van humanitaire hulp aan twee mensen zonder papieren. Zijn rechtszaak eindigde afgelopen juni zonder uitspraak, omdat de jury verdeeld was. Maar de aanklager besloot hem opnieuw te vervolgen. Warrens nieuwe rechtszaak begint op 12 november. Hij kan een celstraf van tien jaar krijgen.
De autoriteiten proberen mensenrechtenverdedigers en anderen die hulp verlenen aan de grens te ontmoedigen om hun werk uit te voeren door hen te intimideren en te vervolgen.
Schrijf vóór 1 oktober 2019 naar de autoriteiten van de Verenigde Staten. Roep hen op alle aanklachten tegen Scott Warren onmiddellijk in te trekken.

Paraguay: inheemse gemeenschap mogelijk voor tweede keer van land verjaagd
De inheemse Tekoha Sauce-gemeenschap in Paraguay werd in de jaren ’70 van hun land verjaagd, waar zonder hun instemming een waterkrachtcentrale werd gebouwd. Volgens zowel de Paraguayaanse grondwet als internationaal recht mogen zij niet van hun land gestuurd worden als zij daar niet mee hebben ingestemd.
Drie jaar geleden keerden ze terug naar een deel van hun land. Het staatsbedrijf dat eigenaar is van de waterkrachtcentrale eist dit land nu weer op. Mogelijk worden de Tekoha Sauce dus weer verdreven van het land dat al zo lang hun woongebied is. De Tekoha Sauce voeren een jarenlange strijd om het land van hun voorouders, onder aanvoering van Amada Martínez en Cristóbal Martínez. De twee gemeenschapsleiders komen op voor de rechten van de Tekoha Sauce en claimen hun land terug bij de rechter. Amada Martínez werd in verband met haar activisme bedreigd door mannen in het uniform van de waterkrachtcentrale.
Schrijf vóór 1 oktober 2019 naar de president van Paraguay. Roep hem op ervoor te zorgen dat de inheemse Tekoha Sauce op hun land kunnen blijven wonen.

Iran: opgepakt arbeidsrechtenactivisten
Drie vrouwelijke Iraanse activisten Anisha Assadolahi, Atefeh Rangriz en Neda Naji namen op 1 mei deel aan een vreedzame bijeenkomst. De demonstratie vond plaats op de internationale Dag van de Arbeid voor het parlementsgebouw in Teheran. Veiligheidsagenten sloegen de bijeenkomst hard uiteen en pakten tientallen mensen op, onder wie de drie vrouwen. Toen journalist Marzieh Amiri informeerde wat er gebeurd was, werd ook zij gearresteerd. Alle vier de vrouwen worden nu valselijk beschuldigd van misdrijven tegen de nationale veiligheid; ze zouden onder meer ‘propaganda tegen de staat hebben verspreid’.
De vier vrouwen werden na hun arrestatie wekenlang in eenzame opsluiting vastgehouden. Dit kan worden gezien als marteling. Ze hebben nog altijd geen toegang tot hun advocaat.
Atefeh Rangriz en Neda Naji weigerden een chador (een sluier die het hele lichaam behalve het gezicht bedekt) te dragen. Als straf werden ze door een gevangenisbewaarder geslagen. Ze liepen flinke verwondingen op. In juni werden ze overgebracht naar een andere gevangenis. Daar zitten ze tussen vrouwen die ernstige geweldsmisdaden hebben gepleegd. Ze lopen daar het risico te worden aangevallen door medegevangenen en bewaarders. Marzieh Amiri heeft dringend medische zorg nodig. Ze lijdt aan epilepsie en heeft last van duizelingen en een lage bloeddruk.
Schrijf vóór 1 oktober 2019 naar de Iraanse autoriteiten. Roep hen op de vier vrouwen onmiddellijk vrij te laten en hen in de tussentijd goed te behandelen.

Dank voor uw inzet!

Schrijfgroep Amnesty Heerde; Adry Bregman, Tineke Hamstra, Sarah Smit, Joke Noortman, Corine Haverkamp.

www.inheerde/amnesty / amnestyheerde@gmail.com.
Kijk voor meer schrijfacties en goed nieuws op www.amnesty.nl