Brieven juni 2019

Schrijfactie Zuid-Korea: tv-producer al 50 jaar vast in Noord-Korea
Hwang Won stapte op 11 december 1969 op een binnenlandse vlucht naar Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. Noord-Koreaanse agenten kaapten het vliegtuig en vlogen het naar Noord-Korea. 39 passagiers kwamen in de loop van de tijd weer thuis, maar van Hwang Won en 11 anderen, ontbreekt ieder spoor. Hij wordt dit jaar 82 jaar. Zijn familie hoopt vurig op een weerzien voor het te laat is.
Hoop op weerzien
Won’s zoon, Hwang In-cheol, heeft meerdere malen de Noord-Koreaanse autoriteiten gevraagd wat er met zijn vader is gebeurd. Deze weigeren echter informatie te geven. In-cheol heeft goede reden om aan te nemen dat zijn vader nog in leven is. Hij kreeg deze informatie van iemand die mensen helpt Noord-Korea uit te komen. Noord-Korea ontvoerde honderden mensen uit Zuid-Korea na de Koreaanse oorlog (1950-1953). Vooral mensen in bepaalde beroepsgroepen werden naar Noord-Korea gebracht en daar ter werk gesteld. Hwang Won was een tv-producer in Zuid-Korea. Hij zou volgens bronnen in Noord-Korea voor de staatsmedia hebben gewerkt.

Schrijfactie Verenigde Staten: California moet verdere stappen zetten om de doodstraf af te schaffen
De gouverneur van de Amerikaanse deelstaat Californië kondigde op 13 maart een stop aan op de uitvoering van executies. Dit betekent dat van 700 gevangenen die in een Californische dodencel zitten de straf voorlopig niet wordt uitgevoerd.
Wrede en ongebruikelijke straf
California is de staat met de meeste gevangenen in een dodencel. De laatste keer dat de doodstraf er werd uitgevoerd, was in 2006. Een rechter oordeelde toen dat de dodelijke injectie, zoals in California uitgevoerd, in strijd was met de grondwet dat wrede en ongebruikelijke straffen verbiedt. Door gouverneur Newsom’s besluit worden ook de pogingen om een andere methode te bedenken voor de dodelijke injectie voorlopig beëindigd. Gouverneur Newsom vertelde in zijn speech dat hij tegen de doodstraf is. Hij noemde ook dat de doodstraf in de praktijk vooral de zwakkere groepen in de samenleving treft. De gouverneur heeft niet de bevoegdheid om de doodstraf in Californië af te schaffen. Hiervoor moet een meerderheid bij een referendum tegen de doodstraf stemmen. In 2020 vindt er een referendum plaats. Op dit moment zijn de meningen erg verdeeld.

Schrijfactie Eritrea: 22-jarige al 6 jaar in geheime gevangenis Ciham Ali Ahmed wordt al ruim zes jaar vastgehouden op een geheime locatie. Ze is nergens voor aangeklaagd. Naar alle waarschijnlijkheid proberen de Eritrese autoriteiten Cihams vader te straffen. Ze denken dat hij betrokken was bij een poging de regering omver te werpen.
Vastgehouden om vader te straffen
Ciham werd op 8 december 2012 opgepakt toen ze Eritrea probeerde te verlaten zonder toestemming van de overheid. Ze was toen vijftien jaar oud. Normaal gesproken zou ze hiervoor een celstraf van zes maanden krijgen. Naar alle waarschijnlijk zit Ciham nog altijd vast omdat de autoriteiten haar vader willen straffen. Haar vader was voormalig minister van Informatie in Eritrea. Hij wordt er van verdacht een groep militairen in 2013 te hebben geholpen die een staatsgreep wilden plegen. Eritrea kent een verplichte diensttijd, ook voor meisjes, die tientallen jaren duurt en neerkomt op gedwongen arbeid. Daarom proberen veel mensen, vooral jongeren zoals Ciham, het land te ontvluchten.

Meeschrijven of meer informatie?
Neem contact op met Adry Bregman of Corine Haverkamp of kijk op www.inheerde.nl/amnesty.

De brieven liggen ook in de bibliotheek in Heerde.