Brieven april 2019

India:
Schrijfactie India: kritische stemmen onderdrukt.
De Indiase regering zet maatschappelijke organisaties steeds meer onder druk. Organisaties zoals Amnesty worden gehinderd in hun activiteiten door beperkende wetgeving. En activisten worden lastiggevallen, bedreigd en vastgezet.
Een instantie die financiële misdrijven onderzoekt viel op 25 oktober vorig jaar het kantoor van Amnesty India binnen. De medewerkers werden lastiggevallen en geïntimideerd. Volgens de autoriteiten houdt Amnesty zich niet aan de regels voor financiering uit het buitenland. Dit zijn verzonnen aanklachten. Desondanks werd Amnesty’s bankrekening grotendeels geblokkeerd waardoor ze haar werk voor de mensenrechten nauwelijks nog kan doen. Ook andere organisaties die kritiek uitten op de regering zijn aan banden gelegd. Ook voerden de autoriteiten een lastercampagne om Amnesty zwart te maken. Er werd informatie naar regeringsgezinde media gelekt, die Amnesty afschilderden als een criminele onderneming.

Somaliland:
Dichter Abdirahman Ibrahim Adan uit Somaliland zit sinds 12 januari 2019 in de gevangenis. Hij werd gearresteerd nadat hij een gedicht had voorgedragen waarin hij de regering opriep de gevangenissen en het strafrecht te hervormen. Abdirahman Ibrahim Adan stelde in zijn gedicht verschillende problemen in Somaliland aan de orde. Hij sprak over politiegeweld, willekeurige detentie en de vernederende behandeling van gevangenen. De autoriteiten waren hier niet van gediend en pakten hem op. Hij is nog niet aangeklaagd. Somaliland is een afgescheiden gebied in het noorden van Somalië. De regering die daar in december 2017 aantrad, duldt geen kritische stemmen. Met name dichters, journalisten, politieke tegenstanders en iedereen die zich uitspreekt voor hereniging met de rest van Somalië zijn hiervan het slachtoffer.

V.S.(Texas)
De 39-jarige Valquiria vluchtte in maart 2018 met haar 7-jarig zoontje uit Brazilië. Ze vroeg om bescherming bij de grens tussen Mexico en de VS, in El Paso (Texas). Ze werd opgesloten en zonder reden gescheiden van haar zoontje. Ze heeft hem al bijna een jaar niet gezien. Valquiria’s zoontje woont bij zijn vader aan de andere kant van de Verenigde Staten. Hij is getraumatiseerd en begrijpt niet waarom zijn moeder niet thuiskomt. Hij mag haar wel bezoeken, maar er is geen geld voor de reis. Valquiria besloot te vluchten nadat drugshandelaren haar en haar zoontje meermaals bedreigden met de dood. Een asielambtenaar oordeelde op 27 maart 2018 dat Valquiria’s verhaal geloofwaardig was. Ze mocht asiel aanvragen. Maar in september werd haar verzoek afgewezen. Ze is nu in beroep en zit nog altijd vast.

Schrijf vóór 1 mei 2019 een brief naar de autoriteiten.
Kijk op de site van Amnesty, voor (meer) actiemogelijkheden en hoe je bijvoorbeeld een groetenkaart kunt sturen.
Lees ook goed nieuws; want dat is er!

In de bibliotheek / Dorpshuis, vindt u een aantal brieven die u kunt ondertekenen en zelf kunt frankeren en opsturen.
Dank voor uw inzet!