Brieven juli en augustus 2020

De RSVP (reageer, schrijf, vraag en protesteer) Amnesty brieven van juli/aug 2020 gaan naar:

Angola: Bescherm bedreigde activisten.
Pascoal Baptistiny leidt de organisatie MBAKITA die opkomt voor de rechten van de inheemse San bevolking in het zuiden van Angola. Op 17 april braken mannen met wapens in de nacht zijn huis binnen. Ze boeiden de bewakers en namen computers, geheugenkaarten en telefoons mee. Baptistiny en andere MBAKITA activisten worden al sinds 2018 aangevallen en met de dood bedreigd. Er zijn ook activisten verdwenen en mogelijk vermoord vanwege hun werk voor MBAKITA.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 augustus 2020 naar de minister van Justitie en Mensenrechten van Angola. Roep hem op Pascoal Baptistiny en andere MBAKITA activisten te beschermen en onderzoek te doen naar de dreigementen.

Myanmar: journalist uit Rakhine de mond gesnoerd.
Journalist en redacteur Aung Marm Oo dook ruim een jaar geleden onder nadat hij werd beschuldigd van het overtreden van Myanmars beruchte ‘Unlawful Associations Act’. Deze onderdrukkende wet wordt vaak gebruikt om etnische minderheden, journalisten en activisten de mond te snoeren. Aungs straf kan oplopen tot 5 jaar cel. De mediagroep waar Aung voor werkt, berichtte over mensenrechtenschendingen door het Myanmarese leger tijdens het gewapende conflict in de staat Rakhine.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 augustus 2020 naar de autoriteiten van Myanmar. Roep hen op om alle aanklachten tegen Aung Marm Oo in te trekken en er voor te zorgen dat hij en andere journalisten hun werk kunnen doen zonder angst voor vervolging.

Vietnam: boekenbezorger gemarteld vanwege ‘verboden’ boeken.
Op 8 mei pakte de politie in de Vietnamese hoofdstad Ho Chi Minh boekenbezorger Thuy Tuat op. Tuat bezorgt boeken van een onafhankelijke Vietnamese uitgeverij, de Liberal Publishing House. De boeken gaan vaak over politieke en sociale kwesties in Vietnam en zijn daarom verboden. Tuat zegt dat de politie hem martelde. Na zijn vrijlating dook hij meteen onder.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 augustus 2020 naar de premier van Vietnam. Roep hem op Thuy Tuat niet langer lastig te vallen en onderzoek te doen naar zijn beschuldigingen van marteling. Ook moeten onafhankelijke uitgevers gebruik kunnen maken van hun recht op vrijheid van meningsuiting, waartoe ook het verspreiden van informatie en ideeën behoort.

Hartelijk dank voor uw inzet!
Ga naar www.amnesty.nl voor goed nieuws en lees hoe u, naast het brieven schrijven ook via e-mail of sms uw stem kunt laten horen!
Of stuur een groetenkaart naar de gewetensgevangene of de familie. Scrol naar beneden en klik op “meer acties”.

Schrijfgroep Amnesty Heerde: Adry Bregman, Tineke Hamstra, Sarah Smit, Joke Noortman, Corine Haverkamp.
www.inheerde.nl/amnesty 038-3000914