Brieven februari 2020

De RSVP (reageer, schrijf, vraag en protesteer) Amnesty brieven van februari 2020 gaan naar:

Schrijfactie Colombia: medewerkers mensenrechtenorganisatie bedreigd
Sinds augustus worden medewerkers van de Colombiaanse mensenrechtenorganisatie dhColombia thuis en op kantoor in de gaten gehouden door onbekende mannen. Een van de werknemers is zelfs met de dood bedreigd vanwege werk voor dhColombia, het is een organisatie die juridische hulp verleend aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Ook behandelen ze zaken waarbij hoge ambtenaren van het leger en de overheid betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Dat ligt zeer gevoelig. Vanwege hun werk worden medewerkers en hun familie voortdurend bedreigd. Slechts één medewerker krijgt van de overheid bescherming.
In oktober vroeg de organisatie bij de autoriteiten om meer bescherming van hun werknemers. Ze willen twee beveiligers voor persoonlijke beveiliging, een auto en beveiliging van hun hoofdkantoor. Maar de overheidsinstantie die hiervoor verantwoordelijk is heeft tot op heden geen maatregelen getroffen.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 maart 2020 naar de Colombiaanse autoriteiten. Roep hen op de medewerkers van de organisatie dhColombia onmiddellijk te beschermen (Brief NL)

Schrijfactie Rusland: 6 jaar cel voor jonge activisten
Yan Sidorov en Vladislav Mordasov wilden op 5 november 2017 op de stoep van een overheidsgebouw in Rostov aandacht vragen voor honderden inwoners die hun huizen verloren bij een grote brand eerder dat jaar. Tijdens hun voorbereidingen pakte de politie hen op. Op 4 oktober 2019 veroordeelde een rechter beide activisten tot 6 jaar in een streng strafkamp voor ‘een poging tot het organiseren van massarellen’.
Een derde man,Viacheslav Shashmin, werd op 5 november 2017 ook gearresteerd, op enige afstand van het overheidsgebouw. Hij beweert Sidorov en Mordasov niet te kennen en niet te hebben deelgenomen aan hun vreedzaam protest. Toch kreeg hij een voorwaardelijke straf van 3 jaar opgelegd omdat hij volgens de rechter zou hebben willen deelnemen aan massarellen.
Yan Sidorov en Vladislav Mordasov zeggen tijdens hun voorarrest te zijn gemarteld. Zij moesten bekennen dat ze van plan waren een gewelddadig protest te organiseren. Tijdens de hoorzitting weigerde een derde van de getuigen hun eerdere getuigenis te bevestigen, omdat ze deze onder dwang zouden hebben afgelegd.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 maart 2020 naar de openbaar aanklager in Rusland. Roep hem op de veroordeling van Yan Sidorov, Vladislav Mordasov en Viacheslav Shashmin onmiddellijk te vernietigen (Brief NL).

Schrijfactie Irak: mensenrechtenadvocaat opgepakt en verdwenen
De 29-jarige advocaat Ali Jaseb Hattab al-Heliji is op 8 oktober ontvoerd 2019. Twee dagen voor zijn verdwijning bedreigden mannen van de Irakese veiligheidsdienst hem. Ze zeiden dat hij moest ophouden met zich uit te spreken op Facebook.
Ali al-Heliji kreeg op 8 oktober een telefoontje van een vrouw die met hem wilde afspreken. Al-Heliji dacht dat het om een nieuwe zaak ging. Maar meteen nadat ze elkaar hadden getroffen stopten er twee zwarte pick-up trucks met gewapende mannen. De mannen zijn vermoedelijk onderdeel van een tak van het Irakese leger. Ze trokken Ali bij zijn auto vandaan en reden met hem weg. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.
In Irak gaan mensen sinds begin oktober massaal de straat op. Ze eisen betere basisvoorzieningen en een einde aan de corruptie in het land. De autoriteiten zetten buitensporig geweld in om de protesten de kop in te drukken, waaronder traangas en sluipschutters. Activisten, advocaten en journalisten worden mishandeld of opgepakt, of ze verdwijnen. Er zijn al 400 mensen omgekomen en meer dan 18.000 mensen raakten gewond.
Wat kun jij doen? Schrijf vóór 1 maart 2020 naar de minister van Binnenlandse Zaken van Irak. Roep hem op onmiddellijk onderzoek te doen naar de ontvoering van Ali Jaseb Hattab al-Heliji en ervoor te zorgen dat hij met zijn familie wordt herenigd. (Brief Wereld).

Hartelijk dank voor uw inzet! Ga naar www.amnesty.nl voor goed nieuws en lees hoe u, naast het schrijven via e-mail of sms nog meer uw stem kunt laten horen! Geef het door!schrijven via e-mail of sms nog meer uw stem kunt laten horen! Geef het door!schrijven via e-mail of sms nog meer uw stem kunt laten horen! Geef het door!

www.inheerde.nl/amnesty Telefoon 038 - 3000914